Naturlig törst och onaturlig

5 Jan

Arto Lipponen i Utrippan är inte bara jägare, hemkokare och bonde. Han är också människa. Och det var som människa han tittade in till By á Bladets redaktion i går eftermiddag. Arto i Utrippan var bekymrad. Bekymrad som människa och, som sådan, bekymrad för såväl den snusande som den snusfria delen av mänskligheten.

OK, Arto var kanske inte helt nykter men inte värre än att han begripit att det var säkrast att lämna Rovern hemma på gården. -Fan, sa Arto, gav pälsmössan till hunden men vargskinnshandskarna slängde han på den brunslitna pinnstolen innanför dörren. Hunden hade redan tuggat nog på dessa. De av kylan, nära 30 grader minus, rödbitna kinderna stramade bistert över kindbenen och det ångade lätt ur munnen innan han stängde dörren och redaktionsvärmen tog över.

Det tog ett tag innan Arto kom till saken. Och Red. lät det ta den tid saken krävde. När Arto Lipponen från Utrippan gjort sig ärendet och besväret att ge sig ut i kylan, då är situationen sådan att tiden måste få verka, prillan måste få påfyllning och tankarna måste få mogna till ord och mening.

– Varifrån kommer all blodtörst, redaktörn? Och finns det verkligen bra och dålig törst? Och vem avgör i så fall vad som är bra eller dålig? 

Sedan kom en lång men ändå korthugget sträv betraktelse över jagande och jagade vargar, jagande och jagade  jägare (han själv inbegripen), jagande politiker, jagade politiker, jagande naturvårdare och andra särintressenter. Ja, för att inte tala om hela den jagande pöbel, som anförd av lösnummerkåta journalister (f-låt redaktörn) likt svultna hyenor kastar sig över de för tillfället utsedda skurkarna som beskylles ligga bakom det s.k. katastrofala eländet.

Red. hade naturligtvis inga svar att komma med. Arto å sin sida krävde inte heller annat än att få kasta av sig pälsmössa, vargskinnshandskarna, fylla på prillan och lämna ifrån sig sina tankar…

– Nä, redaktörn, nu får du bjuda på en kaffe med kask och sen drar jag till flickorna i Idkerberget. De vill se hur min skanner fungerar…

16 svar to “Naturlig törst och onaturlig”

 1. Mia januari 5, 2010 den 11:55 e m #

  Redaktör´n får be flickorna att provsitta på skannern, redaktören får trycka på power knappen, ladda med lösblad och göra utskrift över det som syns. Det kan vara en hemlig karta med utflyktsmål med spännande ställen. Roligt att flickornas firma är välbesökt trots kylan som råder ute i världen. Kvinnlig värme kan även få den mest trångsynte att sansa lambada….

  • redaktörn januari 7, 2010 den 11:20 f m #

   Full av idéer som vanligt märker jag! Jodå, nog finns här lösblad men kartor över flickorna har jag inga. Eller var det andra mål du hade i tankarna? EN lambada kanske 😀

 2. Nina januari 6, 2010 den 12:23 f m #

  Hm… hunden blev ju bra i mössa.

  • redaktörn januari 7, 2010 den 11:21 f m #

   Ha ha! Ja, prova på dina får du se…

 3. ingersord januari 6, 2010 den 5:08 e m #

  Jaga eller jagas det är frågan!

  • redaktörn januari 7, 2010 den 11:22 f m #

   Naurens eviga dilemma. Äta eller ätas 🙂

 4. sladdertackan januari 6, 2010 den 8:51 e m #

  Hm, förstår inte riktigt det här med jakt. Jo, jag begriper när man skjuter för att få mat, men ingen äter väl vargar? Eller kommer vi att få vargkött på finkrogarna nu?

  • redaktörn januari 7, 2010 den 11:27 f m #

   Vargetableringen i mellansverige är ett märkligt experiment där naturvårdsverk, politiker och tyckare ställs mot traditioner och människors vardag. Inte så konstigt att debatten blir inflamerad. Men debatten behövs och så småningom fasas åsikterna till sig och någon form av balans uppstår – så brukar det ju vara. Se till andra ”stora” frågor – kärnkraft, t ex.

 5. Big C januari 7, 2010 den 6:27 f m #

  Tips från en farfar: En Berner Sennen klar sig utan mössa oavsett hur kallt det är. Eventuellt kan en solhatt var bra vid stark värme.

  • redaktörn januari 7, 2010 den 11:28 f m #

   Ha ha! Jag bara väntade att du skulle höra av dig om den bilden 😀

 6. cyndi januari 7, 2010 den 10:02 f m #

  Ser att Red. är riktigt varm i fårakläderna och med lite tydlighet och skärpa kan det nog bli ganska bra om några år, men då måste Red.ägna sej mer åt den sk artikeln, inte bara rubriken. Vi är alla törstiga Red. men vi kan inte dricka jämt! Nu är det vardag igen och fåraherdar och vovvar kan känna sej trygga. Ulvarna är, liksom tomten, hos mej.

  PS. Om Red. träffar Arto kan Red. tipsa om flisvantar!

  • redaktörn januari 7, 2010 den 11:33 f m #

   Men vad nu? Anar jag inte ett stänk av beröm bakom de kritiska synpunkterna. Börjar du tappa stinget? Blev det kanske en Ardbeg för mycket i helgen? Ta nu och ägna dig åt ulvar och tomtar så ska jag ta hand om rubrikerna – om det händer nåt i byn, vill säga! Annars får jag väl sticka över till Arto med flisvantarna 🙂

   • cyndi januari 7, 2010 den 11:48 f m #

    Beröm?!! Red. måste lära sej att se kritiken mellan raderna, inte ta åt sej av den glättiga ytan. Flis och whisky är det vi håller värmen med här ja, och stinget håller man uppe med att arbeta Red. Arbeta!

   • redaktörn januari 7, 2010 den 12:52 e m #

    Arbeta – men nu har det väl slagit över fullständigt! Arbeta… JA, JAG SÄGER DÅ DET!
    Men du ska ha beröm för whiskyn :D.

 7. Filifjonkan januari 7, 2010 den 10:19 f m #

  Morrn Red. Jaha Lipponen dök upp i full mundering med ser jag. Klok karl med varma handskar se jag med.Ja det är ett dilemma det där Stadsborna har ju synpunkter från sina gallerior med men di har bara kackerlackor inomhus att sätta skott på eller möjliga blomsterkrukor sätta skott i..
  Annat när skotten behövs på skogen för fredning av traktens kommande släkten på förskolan eller
  kommande middagar i gärdesgårdshägnen,,Som sagt ett dilemma.men man kan ju be Arto ta med ett par som kan få gå på galleriorna i staden så får vi se hurdant tut i luren det blir efter det,,fniss Nu ska red ha en bra nyhetsdag ,

  • redaktörn januari 7, 2010 den 11:37 f m #

   jajamen! Det finns ju redan bestar på Stureplans gallerior men om dessa skrivs bara skandalartiklar – ingen avskjutning där inte! Svin har jag sett också utan att någón vill göra processen kort med dem.
   Men jag håller med om att det skulle bli fart om Arto kommer dragandes med några alfahannar 🙂
   Ut och skotta med sig nu! Och ta på långkallingarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: